Міжнародний ринок меду. Аналітика за вересень 2018

Літо цього року ознаменувалось міжнародними торговими війнами, які охопили не одну націю, зміну тарифів, спрощення торгових бар’єрів, протидію порушень як міжнародного права, так і права інтелектуальної власності.

Обвал цін на мед з боку світових експортерів та зміна шляхів експорту меду прямо пов’язана з поширенням фальсифікованого меду на міжнародній арені.

Імпорт меду в США

За останні п’ять років, об’єм іпорту США збільшився всередньому на 10 720 т за рік. Зростання відбулось з боку Азії у розмірі 11 365 т за рік, в той час як імпорт з Америки впав до 3 495 т за рік. Загальний об’єм імпорту зріс з 141 000 т в 2012 до 202 000 т в 2017. Ціни на імпорт, досягши середньої позначки $3,5/кг у 2014-2015, почали знижуватись протягом 2015-2016, і продовжили спад з боку країн Азії протягом 2017, дійшовши середньої позначи в $2/кг.

Ціна імпортованого меду в США

Сплеск експорту меду зі Східних країн призвів до трьох наслідків на ринку меду: Насичення ринку медом різної якості, що потягло за собою зниження ціни на чистий мед. Зниження виробництва чистого меду та його еспорту деякими країнами, що підтверджується істотним зменшенням експортних об’ємів за останні 10 років. Поява нових важливих експортерів, які можуть реекспортувати дешевий імпорт, в незміненому або ж гомогенізованому виді.

Стан меду у світі

За оцінками, урожайність меду в Аргентині становить близько 60 000 т, з переважанням екстра світло-бурштинового та темного кольорів. Посуха спричинила недобір урожаю в деяких регіонах таких як північ, Антре Ріо та деяких частинах Буенос Айресу. Є ще залишок близько 10 000 т, а експорт всередині літа становив близько 30 000 т з урахуванням 5 000 - 10 000 т, які вже були продані. Спостерігається хороший попит з Європи. Прогнозується висока інфляція в наступному експортному періоді та збільшення ціни. Політична, економічна та валютна нестабільність тримає Аргениту в хиткому стані.

Бразилія в цілому страждає від політичної нестабільності та валютних коливань. Найхарактерніша риса бразильського експорту меду - зниження ціни та зменшення межі між органічним та звичайним медом. Ціни на органічний мед впали приблизно на 50%.

Загалом ціна на органічний та звичайний мед різко зменшилася, а різниця між органічним та звичайним медом сповзла з 50% до 21%.

Динаміка ціни на органічний і звичайний мед

Для канадських комерційних пасік останні 3 - 4 роки були дуже складними, позаяк доводиться боротись з конкуренцією дешевшого меду з боку Азії та України. Світлі меди, які виробпляються в цих країнах в спектрі 10-30мм, зазвичай, продають як мед вищого класу.

В червні бджолярі Угорщини та Східної Європи фіксували відсутність попиту, незважаючи на низьку ціну. Вони також переймаються відсутністю в Європі можливості простежити походження меду, що в свою чергу дає змогу приховувати країну походження в межаїх Євпропи.

Українські пасічники зазначають, що застосування хімічної обробки в агорпромисловості спричинює великі бджоловтрати, аж до 75%. Очікується мала врожайність домашнього меду. В той же час, дані свідчать про згубні теплові коливання в Європі, а Україна вже зазнала посушливих погодних умов в травні та червні. Український експорт меду в першій половині 2018 року склав 17 000 т, що на 43% нижче порівняно з тим самим періодом попереднього року.

Імпорт меду в США за країнами Ціна імпортованого меду в США за країнами

В’єтнам посів друге місце з експорту меду в Азії у 2017 році, проте об’єми швидко скоротились. Це пояснюється досить високою вартість транспортування з одного боку, а з іншого - інфляцією, яка б’є по пасічниках, нівелюючи вигоду від виробництва меду. Залежність від ринку США - основне занепокоєння в’єтнамських бджолярів, які хотіли б істотно покращити якість свого меду та вийти на європейський ринок. В’єтнамська Асоціація Бджолярів усвідомлює, що вони мають змінити методи виробництва, якщо їм відкриється європейський ринок. Деякі в’єтнамські експортери кажуть, що їхній мед викачується незрілим. “Ми могли б дочекатися поки мед дозріє повністю перед тим як його викачувати, але в такому разі вартість виробництва буде набагато вищою, що виллється у збільшення ціни, яку Американський ринок не захоче платити.” На кінець липня запаси меду були мізерними.

За останніми даними, найбільший виробник меду Нової Зеландії, Комвіта, найближчим часом може бути проданий китайському урядові. Новини про можливий продаж з’явились в середині квітня, коли Комвіта розкрила, що їхнє виробництво меду та доходи від нього будуть меншими в 2018 році, аніж було заявлено.

Уряд США анонсував про ведення розслідування в 50 штатах на предмет захоплення Китаєм, прямо чи через підставні компанії, капіталу фірм, які належать до стратегічних ресурсів, інтелектуальної власності, тощо.

Бджолярі з Північної та Південної Америки, Європи та Австралії постійно повідомляють, що при стабільно низькій ціні на ринку, де вони мають конкурувати з фальсифікованим медом, підтримувати та збільшувати виробництво практично неможливе. Підвищення ціни дозволило б збільшити виробництво.

За матеріалами americanbeejournal.com